Saç ekimi operasyonunda kökler toplanırken ve köklerin yerleştirileceği kanallar açılırken, minik uçlar kullanılsa da ekim bölgesinde küçük delikler açılır. Hem donör hem de saçların ekildiği bölgede açılan bu delikler, doğal olarak işlem esnasında kanar. Deliklerden sızan bu kan operasyonun akabinde 1-2 gün içinde kurur ve kabuk oluşturur. Kabuk, dokunun yaralanmaya bağlı olarak reaksiyon gösterip, kendini savunmaya alışının bir göstergesidir. Oluşan bu kabukların ekim bölgesini nemsiz bırakmasıyla da ortaya kaşıntı çıkar. Nemsiz kalan bölge çatlayarak saçlı deride kaşıntı oluşturur.
Ekilen saçların çıkmasına bağlı olarak yaşanan kaşıntı, köklerin yanlış alınmasına bağlı oluşan kaşıntı mantığıyla benzerdir. Tek fark; ekilen saçların çıkmaya başlamasıyla oluşan saç ekimi sonrası kaşıntı, donör bölgede değil, köklerin ekildiği bölgede görülür. Donör bölgeden çıkarılan köklerin, saçsız alana ekilmesiyle beraber zamanla çıkmaya başlayan saç kökleri de deri yüzeyine çıkmaya çalıştıkça kaşıntıya neden olur.
Şampuan ve Bakım Ürünlerine Dikkat!
Ekim operasyonundan sonra yaklaşık 1 ay genellikle cilde uyumluluğu kanıtlanmış ve PH değeri 5.5 olan şampuan ve bakım ürünlerinin kullanılması önerilir. Bilinçsizce ve yanlış kullanılan ürünler cilt ile reaksiyon gösterip, alerji olmasına, dolasıyla hassas olan derinin kaşınma nedenlerinden biri olabilir.
Hangi Yöntemler ile Saç Ekimi Sonrası Kaşıntıyı Azaltabilirim?
Ekim sonrası kaşıntı, korkulacak ve endişe edilecek bir süreç olmamasına karşın, sürecin sorunsuz atlatılmasında dikkat edilecek bazı noktalar bulunmaktadır. Yanlış yapılan bir hamle henüz tutmamış saç köklerinin kaybedilmesine neden olabileceğinden kaşıntıyı tamamen geçirmese de azaltacak bazı öneriler bulunmaktadır.
Düzenli yıkama işlemi, kabukların ekim bölgesinden temizlenmesine ve nemsiz kalan ekim bölgesini nemlenmesini sağladığından, aşırı kaşıntı riskini ortadan kaldırır.
Saç derisine uygun, doktor tarafından önerilen saç ekimi sonrası kaşıntı giderici şampuan ve bakım ürünleri kullanılmalıdır. Ekim yapılan bölgenin hassasiyetine uygun olmayan şampuan veya bakım ürünleri kullanmak, bölgedeki kaşıntıyı arttırabileceğinden, doktorun önerdiği ya da PH değeri 5.5 olan bir şampuanla saç yıkanmalıdır.
* Kirli ve tozlu bir ortam saç köklerinin kaşınmasını arttıracağından yaklaşık 2 hafta bu tarz ortamlarda bulunmamalıdır.
* Ekim bölgesini uygun bir şekilde nemlendirmek, soğuk kompres yapmak da aşırı kaşıntı hissinin hafiflemesini sağlamaktadır.
* Ekim doktoru tarafından kaşıntıyı hafifletmek için önerilen steroid içeriğe sahip, topikal merhemler de ekim bölgesindeki kaşıntının
hafiflemesinde etkili olmaktadır. Saç ekimi sonrası kaşıntı ilacı bölgenin rahatlamasına yardımcı olur.
* Tuzlu su karşımından oluşan spreyin gün içinde 3-4 kez sıkılması da kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olduğu bildirilmiştir.
* Saç ekimi sonrası kafada gerginlik ve kaşıntı hissini azaltacak bir diğer çözümün de ekim bölgesine sürülen aloe vera olduğu
belirtilmştir. Aloe veranın saç ekimi sonrası kafada gerginlik hissini azalttığı söylenir.
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Ne Zaman Geçer?
Saç ekimi sonrası kaşıntı genellikle kabuklanmasının sona ermesinin akabinde (2 hafta) geçse de saç ekiminden 2 ay sonra da kaşıntı devam edebilir. Kaşıntı sadece ekim bölgesinin kabuklanmasından değil, ekilen saçların uzamasından dolayı da oluşabilir. Her ekilen saç aynı anda çıkmadığından kaşıntı 6 aya kadar uzayabilir. Dolayısıyla ekim sonrası kaşıntı, ekilen saçların çıkmasıyla son bulacaktır.