
Kaş Ekimi Nedir?
Kaşlar çeşitli nedenlerden dolayı (yanlış kaş alımı sonrası kaş küsmesi, saçkıran hastalığı, kaşlarda doğuştan düzensizlik, kalıcı makyaj, kemoterapi gibi tıbbi tedaviler) oldukça çabuk etkilenen yüzün bir bölümüdür. Kaşlar yüze ifade katan, mimik vb. davranışları sergilemeye yarayan bir bölümdür. Dolayısıyla kaş yapısını sevmeyen, kaş şeklini düzelttirmek isteyen, kaşında kayıplar olan kişiler çareyi kaş ekimi yaptırmakta bulmaktadır. Kaş ekimi donör bölge olarak belirlenen bölgeden (kaş ekiminde genellikle ya iki kulak arkasındaki ense bölümü ya da elmacık kemikleri olur) saç foliküllerinin alıp alıcı bölgeye ekilmesidir. Kaş ekiminde temel amaç ekilen saç foliküllerinin doğal, gerçekçi ve estetik durmasıdır.
Bu şartların sağlanmasında saç foliküllerinin nakledilmesi sırasında var olan kaş kıllarına uygun olarak foliküllerin açısı ve yönünün doğru ayarlanması ve kaş çizgisinin dizayn edilmesi gerekir. Bu da DHI yöntemiyle gerçekleşebilir. Aslında kaş ekimi saç ekimi ile aynı amaca yöneliktir tek fark işlem bölgelerinin farklı olmasıdır.
Kaş ekimi için genellikle FUE ve DHI yöntemleri kullanılsa da en yaygın olan yöntem DHI yöntemidir. DHI yönteminde CHOİ implanter adı verilen bir kalem ile saç folikülü toplama ve ekilme yapılır. Bu yöntemde alıcı bölgeye kanal açılmasına gerek yoktur. Saç folikülleri CHOİ implanter içerisinde bulunan kanala yerleştirilir ve buradan direkt olarak alıcı bölgeye ekilir. DHI yöntemi fazla dikkat ve özen isteyen bir yöntemdir. Dolayısıyla uzman bir doktor ve ekibe ihtiyaç duyulur. Bu durum da fiyat artışı olarak yansıyacaktır. Bu noktada FUE yöntemi DHI yöntemine göre daha ucuz olsa da FUE yönteminde alıcı bölgeye kanal açma gereği duyulduğundan DHI yöntemi kadar sık tercih edilmemektedir. Kanal açma işlemi kaş bölgesinde var olan kaş kıllarına zarar vereceğinden ve işlem bölgesi doğrudan yüzde olduğundan kanal açma işleminin yapılmaması gerekir. Aksi halde doğal bir görünüm elde edilmeyecektir.

Kaş ekimi diğer kaş işlemleriyle karşılaştırıldığında kalıcı olması, doğal, estetik ve gerçekçi durması ve istenilen şeklin verilebilmesiyle büyük bir avantaj sağlamaktadır. Kaş makyajına duyulan ihtiyacın azalması, istenilen görünümün ve dizaynın elde edilmesi, ağrısız ve acısız bir işlem olması, ekilen kaş kıllarının var olan kaş kıllarıyla uyum sağlaması ise kaş ekiminin diğer avantajlarıdır.
Ekilen saç foliküllerinin bir süre sonra dökülmesi, yeni kaşların tam halinin alması 8-12 ay sürmesi, ekim sonrası hafif düzeyde ağrı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, kabuklanma yaşanması kaş ekiminin dezavantajlarıdır.
Kaş ekiminin ardından görülmesi olağan bazı komplikasyonlar bulunmaktadır. Yaşanılan bu komplikasyonların ağır geçirildiği düşünülüyorsa ekim merkezine gidilebilir fakat yaşanması beklenen durumlar olduğu için komplikasyonlar ve yapılması gerekenler şu şekildedir;
1) Öncelikle kaş ekimi mikro cerrahi bir işlem olduğu için steril ortamlarda ve kişiye özel tek kullanımlık aletlerle yapılmalıdır. Hatta bu ortamlarda yapılsa bile cerrahi bir işlem olduğu için enfeksiyon riski bulunmaktadır. Ekimi yapan doktorun verdiği antibiyotik ve kremler bu noktada önemlidir, düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
2) Kaş ekiminde saç foliküllerinin doku içerisine yerleştirilmesi amacıyla ufak kesiler atılmaktadır. İyileşme sürecinde ise bu kesilerin kabuklanarak iyileşmesi görülecektir. Bu kabuklar koparılmamalı, krem ve losyonlarla yumuşatılarak geçmesi beklenmelidir. Kesilerin kabuk tutmaya başlaması iyileşmenin habercisidir.
3) İşlem alanlarına saatlerce müdahale edileceği için işlem sonrasında kızarıklık görülmesi olağan bir durumdur. Bu kızarıklıklar en fazla 2-3 gün içinde geçecektir. Herhangi bir uygulama yapılmasına gerek yoktur.
4) Morluk ve kızarıklık aynı nedenden dolayı oluşan komplikasyonlardır ve herhangi bir uygulama yapılmasına gerek yoktur.
5) Kesi alanlarının iyileşme döneminde şişlik ve ödem görülmesi normal ve beklenen durumlardır. Mutlaka bir uygulama yapılması gerekmese doktorun önerisine göre sıcak veya soğuk uygulama yapılabilir. Bunun yanı sıra ödemin alın kısma inmemesi için bol yatak istirahati ve sıvı alımı önemlidir.
6) Kesi alanlarının iyileşmeye başladığı dönemde ve uzayan saç foliküllerinin etkisiyle kaşıntı görülmektedir. Kaşınan bölgeleri tırnaklarla sert bir şekilde kaşımak yerine avuç içi bastırılabilir veya hafif bir şekilde ovalamalar yapılabilir. Sert bir şekilde ovalamak ve kaşımak doğru bir uygulama değildir.
7) Şok dökülme evresi adı verilen dönemde ekilen saç foliküllerinin dökülmesi görülmesi de olağan bir durumdur. Herhangi bir müdahaleye ve endişeye gerek yoktur. Dökülen kılların yerine 2-3 ay sonra yeni ve kalıcı olanı çıkacaktır.
8) İşlem bölgelerinde kan pıhtılarının oluşması normal bir durumdur. İşlemden 2-3 gün sonra kaşlar su ile temizlenerek kan pıhtıları yüzden arındırılmalıdır.
9) Lokal anestezi ağrı ve acı hissiyatını azalttığı için işleme başlamadan önce kaş bölgelerine lokal anestezi uygulanır. Bu durum da geçici his kaybı yaratır. Herhangi bir müdahaleye gerek yoktur.
10) Lokal anestezinin etkisini kaybetmesiyle kaş bölgesinde ağrı görülebilir. Ağrı dayanılmayacak derecede olursa doktorun verdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.
11) Günümüzde pek fazla tercih edilmese de kaş ekimi FUT yöntemiyle yapılmışsa yara ve dikiş izleri kalabilir.
Tüm komplikasyonların görülme olasılığı çok düşük olsa da hasta işlemden önce hangi durum karşısında ne yapacağının bilincinde olursa iyileşme sürecini daha rahat atlatacaktır. Bunun yanı sıra eğer tecrübeli bir doktor seçilmemişse işlemde doğru yönü ve açıyı yakalayamamaktan dolayı farklı yönlere büyüme görülebilir. Dolayısıyla ortaya estetik ve gerçekçi olmayan bir görünüm çıkabilir. Yine işlemin hangi yöntemle yapılacağı ve sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili işlemin yaptırılacağı merkezden bilgi alınması gerekir. Ekim merkezinin seçimi yapılırken eğitime, tecrübeye ve uzmanlığa dikkat edilmelidir. Kaş ekimi için bu işlemin eğitimini almış, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı belgesi bulunan, alanında tecrübelenmiş ve uzmanlık yapmış kişiler yapılmalıdır. Her ne kadar fiyat bu doğrultuda artacak olsa da kaş ekimi özellikle yüzde bulunan bir bölge olduğu için daha çok dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Reklam amaçlı olan, kafada cevaplanmayan sorular bırakan, öncesi sonrası fotoğraflar karşılaştırıldığında beğenilmeyen, tavsiye üzeri olmayan saç ekimi merkezlerine gidilmemelidir.
Kaş ekimi kaşların alınması sonucu kaş küsmesi yaşayanlara yani kaşı bir daha çıkmayanlara, kaşlarında düzensizlik yaşayanlara, yanık, yaralanma, travma gibi nedenlerden dolayı kaşlarını kaybetmiş kişilere, kalıcı makyaj sonucu kaşlarında boşluk olan kişilere, kemoterapi gibi tıbbi tedavi sonucu kaşlarını kaybetmiş kişilere, kaş dökülmesi yaşamış ve o bölgede 1-2 yıl kaş çıkmamış kişilere, saçkıran hastalığına sahip olan kişilere 18 yaşını doldurmuş ve vücudunda yeterli saç folikülü bulundurma koşuluyla yapılabilen bir işlemdir. Kaş dizaynı için de kaş ekimi yaptırılabilir.
Kaş dizaynının belirlenmesi için ilk olarak yüz tipi bilinmelidir. Her yüz tipi için farklı ve o yüz tipine uygun kaş şekilleri bulunur. Yüz tipi alın, çene ve elmacık kemiklerine göre belirlenir. Yüzde en geniş yer, çene şekli, yüzün uzunluğuna bakıldıktan ve yüz tipi belirlendikten sonra kaş dizaynını belirlemek oldukça kolaydır. Eğer yüz tipi belirlendikten sonra o yüz tipine uygun kaş dizaynı tercih edilirse daha yumuşak ve estetik bir görünüm oluşacaktır.
Kaş ekiminin temel aşamaları
1) Muayene ve planlama
2) Saç foliküllerinin toplanması
3) Ekim işleminin yapılması (FUE veya DHI tekniği ile)
4) Ekim sonrası pansuman
Muayene ve planlama aşamasında kaş dökülmesinin analizi yapılır. Saç foliküllerinin nereden alınacağı yani donör bölge ve kaş dizaynını oluşturarak alıcı bölge ve gerekli saç folikülü miktarı hesaplanır. Saç folikülü miktarı hesaplama işlemin başarısını etkileyeceği için titizlikle yapılmalıdır. Yine kaş dizaynı yapılırken hastanın yüz hatları tespit edilmelidir. Bu aşamada işlem memnuniyeti için hasta ve doktor birlikte planlama yapmalıdır.
Saç folikülleri toplanılmaya başlanılmadan önce işlem bölgelerine lokal anestezi uygulanır ve his kaybının gerçekleşmesi için bir süre beklenilir. Saç folikülleri toplanırken ekim yapılacak yönteme dikkat edilmelidir. FUE yönteminde donör alanda ufak kesiler atılarak saç folikülleri tek tek toplanır. DHI yönteminde ise CHOİ implanter ile yine saç folikülleri tek tek toplanır. Donör bölge olarak ense seçilmişse saçların üstünü kapatacağı bölgelerden saç folikülleri toplanır. Dolayısıyla günlük hayata dönüşte ekim yaptırıldığı belli olmaz. Kaş ekiminde 200-300 greft saç folikülü toplanmalıdır.
Eğer ekim FUE yöntemiyle yapılıyorsa alıcı bölgede saç foliküllerinin doku içerisine yerleşmesi amacıyla kanallar açılmalıdır. DHI yöntemiyle yapılıyorsa böyle bir işleme gerek yoktur. Bunun ardından ekim aşamasına geçilir. Donör bölgeden alınan saç folikülleri doğru açı ve yön hesaplandıktan sonra ekilmelidir. Estetik, doğal ve gerçekçi duruşa dikkat edilmelidir. Kaş ekimi genelde 3-4 saat süren ve tek seansının yeterli olduğu bir işlemdir.
Kaş ekiminden bir gün sonra ekim merkezine pansuman için gidilmelidir. Bu aşama enfeksiyon riskinin azalması için önemlidir çünkü ekim sonrasında işlem bölgeleri bandajla kapatılmaz. Ayrıca pansuman sırasında saç foliküllerinin alıcı bölgeye oturup oturmadığına da bakılır.
Kaşlar oldukça hassas bir bölge olduğu için ekim öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. İlk olarak işleme engel sağlık problemi varlığının olup olmadığı öğrenilmelidir. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar varsa bunlar ekimi yapacak doktora aktarılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar ekimden 10 gün önce bırakılmalıdır. Sigara, alkol, kafein gibi alışkanlıklar ekimden bir hafta önce bırakılmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenmeye de dikkat edilmelidir.
Kaş ekimi sonrasında 24-48 saat hiçbir şekilde işlem bölgelerine su değdirilmemelidir. İlk yıkama ekim merkezi kontrolünde yapılmalıdır. Sonraki yıkamalarda ise kimyasal madde içermeyen ürünlerin kullanıldığından emin olunmalıdır. Doktorun önerdiği şampuan, krem ve losyonlar kullanılabilir. Yıkama suyu ılık olmalıdır, kaşlar yıkandıktan sonra peçete ya da pamuk yardımıyla bastırılmadan kurulanmalıdır. Kaş ekimi sonrası işlem bölgeleri hassas olduğu ve yüzde bulunduğu için bandajla sarılmamalıdır. İşlem bölgeleri iyileşene ve yeni ekilen kaş kılları istenilen boyuta gelene kadar kaşlar alınmamalıdır. Aşırı güneş ışınlarına maruz kalmak, hamam, sauna, deniz ve havuz gibi ortamlar ekim başarısını azaltacağı için bunlara dikkat edilmelidir. İşlem bölgeleri darbe, travma, enfeksiyon risklerine karşı korunmalı, ağır egzersizler yapılmamalıdır. İşleme bağlı oluşan ödemin hızlı bir şekilde vücuttan atılması için bol yatak istirahati yapılmalı ve sıvı alınmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenmeye devam edilmelidir.
Kaş ekiminin fiyatlandırması işlemin yöntemine, işlemi yapacak kişinin eğitimine, deneyimine ve uzmanlığına, ekim merkezinin kalitesine, alınan saç folikülü miktarı gibi nedenlerden dolayı değişebilmektedir. Deneyim ve tecrübe arttıkça kaş ekiminin fiyatı artsa da kaş ekimi kalıcı ve geri dönüşü zor olan bir işlem olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca DHI yönteminin FUE yöntemine göre de fiyatı daha pahalıdır.
Ekim operasyonlarımızla ilgili detaylı bilgi almak için İstanbul Pendik’te bulunan EsteValley Saç Ekim Merkezi’mizi ziyaret edebilir ya da iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Saç Ekimi Sonrası Süreç
Saç Ekimi Sonrası 10. Gün
Saç ekimi yaptırmak isteyenlerin en büyük çekincesi işlem sonrası dış görünümlerinin nasıl olacağı. Merak etmeyin, saç ekimi izleri 10 günde yok oluyor.